Frigosan centralno grijanje

Za 2012. pripremili smo Vam nove, još pristupačnije cijene, Seltron regulatora grijanja koji kao i do sada svojom plug&play tehnologijom čine prvi odabir automatika grijanja. Krajnji korisnik uz vrlo malo znanja o sustavu grijanja putem jednostavnog izbornika u samo nekoliko koraka može podesiti regulator do vrlo visoke funkcionalnosti....

Radijatori :: Aluminijski, čelični ili lijevanoželjezni

Aluminijski radijator Ogrijevno tijelo ne mora uvijek biti radijator, već to može biti neka cijevna zmija, cijevni registar, rebraste cijevi, konvektori, paneli i slično.

Dok ste kod izbora peći kao izvora topline vezani za vrstu energije koja nam je na raspolaganju kod radijatora to nije slučaj. Bez obzira na izvor topline možete u svom sistemu izabrati bilo koji radijator, što ponekad nije jednostavno jer se na našem tržištu pojavljuje veliki broj modela.

Radijatori se dijele prema materijalu od kojeg su izrađeni, pa razlikujemo: lijevanoželjezne, aluminijske i radijatore izrađene od čeličnog lima (limeni ili pločasti).

Znači kod nabavke se ne obaziremo samo na cijenu pojedinog članka jer je to samo jedan od elemenata pri donošenju odluke. Vrlo je važan toplinski učinak modela i tipova radijatora , pa tek onda možemo zaključiti koji tip radijatora nam se najviše isplati kupiti.

Lijevanoželjezni radijatori

Tu vrstu radijatora karakterizira dugi vijek trajanja, vrlo su teški (cca 30kg/m2 ogrjevne površine) i zbog svoje težine odnosno mase dugo se zagrijavaju ali zato i duže drže toplinu. Svi se takvi radijatori mogu spajati pomoću nazuvica, na licu mjesta u bateriju po potrebi. Danas ih srećemo u stambenim zgradama, ali u širokoj prodaji najmanje, odnosno jako slabo su zastupljeni.

Aluminijski radijatori

Kod većine ogrjevnih tijela toplina se odaje zraćenjem, tj. Isijavanjem dok se kod aluminijskih radijatora veći dio topline odaje konvekcijom. To znači da uslijed zagrijavanja dolazi do intezivne cirkulacije zraka, među rebrima članaka, a što je veća brzina strujanja, bolji je prijenos topline. Bolja je uslijed toga i cirkulacija u prostoriji , jer se ugrijani zrak kao lakši diže prema gore gdje se na hladnim obodnim zidovima ohladi i pada prema dolje. Zbog toga se kod ovih radijatora ponekad javljaju mrlje na zidu, zbog intezivne cirkulacije sobnog zraka.

Glavna karakteristika ovih radijatora je otpornost na koroziju. Osim toga odlikuje ih lijep izgled, glatka prednja površina, širok raspon boja, a majstori ih vole, jer su lagani pri transportu i lako se montiraju.

Za razliku od čeličnih i limenih radijatora aluminijski radijatori su člankasti što znači da se spajaju posebnim spojnicama od niza članaka i tako tvore jednu bateriju. Iz tvornice dolaze obično u baterijama od 10 i 20 članaka, ovisno o proizvođaču, ali tu je prednost direktnog kontakta s tvornicom jer se mogu naručiti baterije s onoliko članaka koliko vam treba. Na taj se način olakšava montaža jer ih ne treba spajati. Skoro svi aluminijski radijatori imaju jednake spojnice i spajaju se na isti način (osim promjer Aklimat). Na aluminijske radijatore idu čepovi i redukcije (zavisno na koju stranu treba obratiti pozornost na navoj) od aluminijske legure.

Spojnica je od čelika pa pri pritezanju članaka u bateriju ne smijete pretjerati. Također treba obratiti pozornost na debljinu brtve izmešu spajanih članaka.

Ima više tipova pribora za ovješenje te prema tipu i načinu montaže treba odabrati odgovarajući.

Limeni radijatorČelični radijatori

Čelični radijatori, koje često nazivamo limenima ili pločastima znatno su lakši od lijevanoželjeznih. Obično su najjeftiniji ako se uzme u obzir cijena po jedinici toplinskog učinka odavanja topline. Kako su ti radijatori gotove sekcije (bez članaka) obično se isporučuju u određenoj dužini i visini zapakirani u zaštitnu foliju, oličeni u traženu boju i s priborom za ovješenje. Uzme li se i to u obzir onda obično ispadne da su to najjeftinija ogrjevna tijela. Vrlo često su lijepo oblikovani, pločasti i tanki pa se praktično uklapaju u parapetne prostore. Garancije proizvođača kreću se do 15 godina, a smatra se da uz dobro održavanje i normalnu upotrebu mogu trajati 20 do 30 godina.

Svi limeni radijatori mogu se primjeniti za dvocjevno ili jednocjevno grijanje, većina ih osim četiri bočna priključka ima i dva donja za blok ventil.