Frigosan centralno grijanje

Za 2012. pripremili smo Vam nove, još pristupačnije cijene, Seltron regulatora grijanja koji kao i do sada svojom plug&play tehnologijom čine prvi odabir automatika grijanja. Krajnji korisnik uz vrlo malo znanja o sustavu grijanja putem jednostavnog izbornika u samo nekoliko koraka može podesiti regulator do vrlo visoke funkcionalnosti....

Jednocijevni sistem

Ovaj sistem je u usporedbi s klasičnim dvocijevnim imao neke nedostatke zbog kojih nije naišao na širu primjenu.

Ovaj sistem je u usporedbi s klasičnim dvocijevnim imao neke nedostatke zbog kojih nije naišao na širu primjenu. Novim konstrukcijama ventila i armatura za jednocijevno grijanje omogućile su posve novi način ugradnje instalacije, napajanje ogrjevnih tijela, proračune i slično. Jednocijevno grijanje izvodi se u vodoravnim cirkulacijskim krugovima. S obzirom na povećane otpore u svakom krugu preporučuje se da u jednom krugu toplinski kapacitet ne bude veći od 10.000 do 12.000W.

Osnovna je prednost ovog sistema što se razvodne cijevi vuku kroz pod pa se instalacija ne vidi. Dolazi do većih ušteda u materijalu potrebnom za razvod instalacija, bakrene ili višeslojne cijevi u izolaciji.

Preporučuje se jedino da napravite točan proračun sistema, zbog specifičnosti. Voda najviše temperature polaza kreće iz peći – kotla prema prvom radijatoru, tu se ohladi pretpostavimo za oko 3°C te dolazi do drugog radijatora gdje se opet ohladi za oko 3°C itd. Tako do svakog sljedećeg radijatora stiže malo hladnija. Zato su prvi radijatori u krugu malo manji, a zadnji veći, uzevši u obzir korekciju zbog promjenjive temperature tople vode koja dolazi na svako ogrjevno tijelo.

Osim toga, otpori u svakom krugu pri jednocijevnom sistemu moraju se točno odrediti zbog izbora cirkulacijske srpke kako biste bili sigurni da će se ugrađenom crpkom provesti dobra cirkulacija vode kroz sistem.
Nedostacima ovog sistema se smatraju nužnost točnog proračuna zbog specifičnosti sistema i malo skuplja armatura. Ventila ima više vrsta, a najčešće se postavljaju samo na donji priključak radijatora pa kad je ventil otvoren, topla voda kroz jednu uronsku cijev procirkulira kroz radijator, te kroz isti ventil se vraća natrag u te ide prema sljedećem radijatoru. Kad se ventil zatvori, topla voda cirkulira samo kroz ventil i ide prema sljedećem radijatoru, a u radijatoru gdje je zatvoren ventil ne cirkulira topla voda.